Resident Artists Programme

 

Figaro in four Quartets


Il segreto di Susanna


Passie, blinde verliefdheid en een groot geheim dat stiekem niet zo groot blijkt te zijn!
Première: vrijdag 28 oktober 2011, 20:30 uur, Concordia Enschede


Alle disciplines van muziektheater komen samen in deze opvallende RAP productie.

Muziek, zang, dans en toneel vormen een uitdagend podium voor veelbelovend jong talent. Met een dubbele cast, dansopleidingen uit de regio’s en bijzonder muzikaal talent is deze Nederlandstalige miniatuuropera een herkenbare, ontroerende, grappige, maar vooral ook toegankelijke voorstelling. Xander Straat, regisseur en Hans Schellevis, muzikale leiding zijn het helemaal met elkaar eens: “Il segreto di Susanna gaat over passie, blinde verliefdheid en een groot geheim dat stiekem niet zo groot blijkt te zijn! De virtuoze muziek gecombineerd met de prikkelende vertaling van Jan Veldman, geven dit stuk naast humor, ook diepgang en emotie”


Jonge zangers, musici en dansers van verschillende dansopleidingen pakken hun kans
In deze RAP productie krijgen niet alleen jonge zangers en musici een podium. Het ballet wordt verzorgd door leerlingen van drie verschillende theater opleidingen. In Enschede en Almelo neemt de opleiding Theaterdans Stedelijk Lyceum Kottenpark het ballet voor haar rekening. In Heerlen is dat Opleiding Dans Maastricht en in Rotterdam wordt het ballet verzorgd door Vooropleidingtraject Muziek en Dans Codarts Rotterdam.

Nederlandse vertaling Jan Veldman
Speciaal voor RAP heeft Jan Veldman een prikkelende Nederlandse vertaling geschreven van de miniatuuropera Il segreto di Susanna. Jan Veldman weet naast de humor, ook de emotie en diepte van de ‘prille’ relatie tussen Susanna en Chiel te benadrukken. Zijn teksten staan bekend om de muzikale inslag, hij schreef o.a. voor VARA, VPRO, Orkater.

Il segreto di Susanna
“Ze zijn net getrouwd Chiel en Susanna. Ze hebben het heerlijk samen. Ze hebben zo veel gemeen en leven heel gezond. Roken en drinken niet, zijn vegetarisch en houden van mooie dingen. Maar toen Chiel vandaag in de stad was meende hij Susanna te zien lopen. Terwijl ze hem daar niets over had verteld. Daar maakt hij zich vreselijk druk over……”
Xander straat, regisseur

Succesvol Resident Artist Programme
De Nationale Reisopera heeft het Resident Artists Programme ontwikkeld om jong talent een kans te bieden zich binnen het professionele operagezelschap te bekwamen in het vak. Het gaat hierbij om jonge, getalenteerde zangers maar ook bijvoorbeeld om repetitoren, dirigenten, decor- en kostuumontwerpers en dansers.

Meer over deze opera: www.nationalereisopera.nl